Koronavirus prevence

Bojíte se viru koronavir SARS-CoV-2? Mate nedraví životní styl? Například kouříte pijete pravidelně alkohol a jste obézní? Pak se bojíte správně!

Tyto všechny zlozvyky by jste měli, ze svého života vyřadit a to obzvlášť proto, že tyto skupiny lidí jsou rizikové skupiny pro těžký průběh onemocnění covid-19. Pokud začněte uplatňovat lepší životní styl, je to nejlepší prevence před onemocněním a pro rychlé vyléčení včetně koronaviru.

Jinou možností je, že minimalizujete možnost nákazy. Pokud omezíte například pravidelné chození do práce, omezíte riziko nakažení od kolegů a hlavně od neznámých lidí z veřejné městské dopravy. Mnoho prací jde dneska vykonávat z domu! Po absolvování školení vzdálená práce, tak můžou pracovníci omezit fyzický kontakt na minimum a přitom zachovat fungování firmy a plnohodnotnou komunikaci.

Imunita

Zdravý člověk se hůže nakazí a rychleji léčí. Jak však být zdravý? V první řadě je potřeba mít silný imunitní systém. Posílit imunitní systém se dá kombinací tohoto:

Pohyb

Lidské tělo se vyvnulo propohyb, proto málo pohyby znamená problémy. A jako symptom těchto problému pak je obezita a vysoký tlak. Zařaďte tedy to svého každodenního harmonogramu pohyb například chůzi, cyklistiku, plavání nebo posilování. Jakýko-li sport by měl být správně vykonáván. Pokud se bute pohybu věnovat pravidelně a systematicky jedná se pak o tréning. A pokud máte nějaký cíl byť je to posílení imunity je dobré promyslet jak trénovat efektivně, aby jste splnily cíl.

Strava

Jídlo je zrojem energie, stavebních prvků a stopových látek. Začněte se stravovat zdravě a dodáte tak tělu vše co bude potřebovat. Bez vyváženého jídelníčku, který poskytuje všechny základní suroviny(cukry, tuky, bílkoviny) to nepůjde. Pokud některé věci ve stravě chybí, tak pak je třeba užívat suplementy.

Otužování

Tradiční způsob posílení imunity je otužování. Díky otužování tělo mnohem lépe zvládá nepříznivé počasy a změny teploty. Otužovat se můžete i doma, kdy si na závěr koupele pustíte na minutu studenou vodu. Můžete chodit do sauny nebo se chodit koupat na jaže a na podzim do rybníka. Pokud je v zimě sníh vyzkoušejte i chuzí ve sněhu na boso.

Chůze na boso ve sněhu:

Spánek

Spánek je základní a hlavní způsob, jak tělo odpočívá a regeneruje. Lidský organizkus potřebuje cca 8hodit spánku každy den. Spánek se nedá dohnat ani naspad do zásoby, je potřeba tedy pravidelnost. Pro kvalitní spánek doporučuji chodit spát každý den ve stejnou dobu. A podle ročního obddobí chodit spát se smíváním a vstávat po rozednění.

Klid

Doba je hektická, lidé pořád někam spěchají je je na ně vyvíjen tlak na maximální výkon. Toto vše je psychická zátěž nazývá stress. Nedávejte si sami úkoly ani nepřijímejte úkoly od ostatním, které se nedají zvládnou. Vyhýbejte se stresujícím situacím. Nezapomeňte že i média jako jsou zprávy v televizi nebo informace na facebooku jsou stresující a tak je nejlepší tyto média sledovat co nejméně. Vybírejte si i pečlivě lidi ve svém okolí. Tak aby místo lidí, který ve vás vytváři napětí, jste měli ve svém okolí lidi, kteří dokaží navodit klid a pohodu. Nejtežší situací, kde se dá těžko zbavit stresu je práce, ale při kvalitním plánování je možno i v práci stres výrazně omezit.

Pečujte o sebe

Díky silnému imunitnímu systému, vás tak koronavirus SARS-CoV-2 nenapadne a pokud ano, tak příznaky budou mírné a rychle se bez komplikací vyléčíte. Jak probíhá epidemie koronaviru v čase si můžete prohlédnout v grafech. Pečujte tedy o své zdraví! Nikdo jiný to za vás neudělá.

Kontakt

Autor webu a vizualizace dat v grafu je programátor a linux admin Josef Jebavý